Veiksmīgas fotosesijas un skaista rezultāta recepte

Manas piecas sastāvdaļas

lieliskas fotosesijas un skaista rezultāta receptei 

Kuram gan nepatīk skaistas bildes? Un kuram gan negribas skaistas bildes priekš sevis? Tomēr, veiksmīga fotosesija nav atkarīga tikai no fotogrāfa, foto kameras kvalitātes vai klienta “fotogēniskajām” prasmēm, ne pavisam ne. Veiksmīga fotosesija un skaists rezultāts īstenībā ir dažādu faktoru kopums, kas attiecas gan uz fotogrāfu, gan klientu. Teiksim tā - tas tiešām ir kopdarbs, sākot ar sagatavošanos, pašu procesu un beidzot ar bilžu pēcapstrādi. Pa šiem gadiem, fotogrāfējot, esmu nonākusi pie SAVIEM 5 galvenajiem punktiem, kas, manuprāt, ir atslēga uz to, lai fotosesija būtu izdevusies. Un, neskatoties uz to, ka šie punkti ir apkopoti, balstoties uz manu kā fotogrāfes pieredzi, tie var noderēt arī Tev, ja vienkārši meklē savu īsto fotogrāfu :)


  • Būt uz “viena viļņa”

Pats svarīgākais, lai vispār turpinātu runāt par fotosesiju, ir saprast vai fotogrāfs un klients ir uz viena viļņa. Meklējot savu ideālo fotogrāfu, klientam obligāti ir jāizpēta fotogrāfa portfolio, vienalga vai tā ir mājaslapa, instagram vai facebook profils, jo tas būs rezultāts, kuru saņemsi arī Tu, dodoties pie izvēlētā fotogrāfa uz fotosesiju. Krāsas, gaismojums, pozas, emocijas un kopējā fotogrāfiju noskaņa - pievērs uzmanību visam. Fotogrāfi un fotogrāfiju stili ir daudz un dažādi, tāpēc katram ir jāmeklē tāds fotogrāfiju rezultāts, kādās vari iedomāties arī sevi. Neviens fotogrāfs nav brīnumdaris un katrs fokusējas uz savu fotogrāfiju stilu un noskaņojumu, tāpēc neprasi no fotogrāfa to, ko nekad neesi redzējis viņa portfolio. Pēc tam, kad sazinies ar izvēlēto fotogrāfu, noteikti pievērs uzmanību arī runas stilam, atbildēm un sarunas gaitai kopumā - Tev ir jāsaprot, vai Tev ir patīkami ar šo fotogrāfu sarunāties, vai fotogrāfs saprot Tavas vēlmes un Jums sakrīt domu gājiens par fotosesiju, ja kaut kas tomēr neliekas līdz galam pareizi, tad labāk meklē citu variantu. 

  • Sagatavošanās fotosesijai

Ļoti svarīga ir sagatavošanās fotosesijai. Protams, ir daudzi fotogrāfi, kas uz vietas fotosesijā ies cauri Tavam līdzi paņemtajam drēbju skapim un pateiks, kas izskatīsies labi, vai uz vietas tiks izdomāta fotogrāfiju noskaņa, krāsas un pozu idejas - bet šis nav stāsts par mani. Es katrai fotosesijai gatavojos un šis process iekļauj arī pirms fotosesijas konsultāciju ar katru klientu. 

Pati pirmā lieta, kas tiek izrunāta ar klientu ir - idejas un vīzija, kā klients iedomājas savu fotosesiju un rezultātu. Sākot ar to, kur vispār notiks fotosesija - studijā, mežā, pie jūras vai kaut kur citur. Varbūt klientam jau ir konkrēts apģērbs vai imidžs kādā sevi grib attēlot fotogrāfijās, vai arī klients ir jau izdomājis savu fotosesijas noskaņojumu - mājīgs, harmonisks, moderns, elegants u.c. Bieži vien gan klientiem nav nekādu ideju, tikai sapņi par skaistām fotogrāfijām, kas ir pavisam normāli. Šādos gadījumos es lūdzu klientiem atsūtīt savas iedvesmu bildes (piemēram, no Pinterest), lai es varētu labāk saprast virzienu kādā ejam. 

Kad esam izlēmuši par vietu un noskaņojumu, es varu sākt dot padomus, kādu apģērbu labāk izvēlēties. Jo ne visi apģērbi vai krāsas iederas visur. Piemēram, ir drēbes, kas mežā nederēs, bet labi izskatīsies pie jūras un otrādāk. Esmu fotogrāfe, kurai patīk harmoniskas noskaņas fotogrāfijās, tāpēc nebūšu īstā, ja vēlēsies fotosesiju vakarkleitā meža vidū vai košas krāsas pļavā. 

Apģērbs bildēs spēlē ļoti lielu lomu un to ar klientiem izrunājam jau pirms fotosesijas, pēc tam, kad esam sapratuši, kāda tad būs noskaņa un, kur notiks fotosesija. Vispirms es klientiem izstāstu, kāda veida apģērbi konkrētajai fotosesijai derētu un pēc tam jau lūdzu sūtīt bildes ar to, kas ir atrodas skapī un varētu atbilst fotosesijas vīzijai. Ja klients jau ir izdomājis, ka kaut, ko ļoti vēlas uzvilkt uz fotosesiju - arī to lūdzu nofotogrāfēt un atsūtīt, jo varbūt tas nu galīgi nepatiks fotoaparātam. Jā, tā tiešām var būt - kas spogulī izskatās skaisti var fotogrāfijās izskatīties pavisam savādāk. Un tā nu es saņemu ļoti daudz bildes ar dažādiem apģērbu variantiem līdz nonākam pie piecām īstajām apģērbu kombinācijām. :) 

Jā, Tu izlasīji pareizi, izvēlamies līdz pieciem apģērbiem, jo fotosesijās pie manis ir iespēja nomainīt līdz piecām apģērbu kombinācijām. Ar šo seko nākošais solis, kas ir jāsaplāno - kuru apģērbu bildēsim pirmo, kuru pēdējo, kas izskatīsies labāk uz melnā fonā, kas pie loga utt. Piemēram, ja tā ir buduāra fotosesija, parasti ar klientēm sākam fotosesiju apģērbā, kas vairāk piesedz ķermeni, lai labāk iejustos tēlā un ļautu atbrīvoties. 

Vēl viena lieta un ne mazāk svarīga - pirms fotosesijas, konsultācijas laikā, izrunājam ar klientiem to, kas klientiem pašiem sevī patīk un kas nepatīk, attiecīgi - ko bildēs gribētu vairāk izcelt un, ko nē. Kā jau mēs zinam, no malas cits nekad neiedomāsies, ka kādai sievietei savs deguns liekas par lielu, lūpas par mazu, vai gurni pa platu utt. To redz tikai pati sieviete un tā kā mēs fotogrāfijas taisam priekš viņas, mēs gribam izcelt tieši to, kas viņai sevī liekas skaists.

Nu lūk, un tad, kad šis viss ir izrunāts un noskaidrots, mēs esam gatavas fotosesijas dienai. Pēc pieredzes noteikti varu arī teikt to, ka šādi sagatavojoties fotosesijai, pati kliente uz fotosesiju atnāk mierīgāka, vairs ne tik uztraukusies un pacilātākā noskaņojumā, arī man prāts mierīgs. :) 

  • Make-up un frizūra!

Pavisam neatņemama sastāvdaļa fotosesijai ir make-up un frizūra! Fotosesija ir rets un citām pat ļoti īpašs notikums, un, protams, ka mēs vēlamies, lai rezultāts būtu izcils! Zinu, ka daudzām ir tas sapnis par dabīgu izskatu, dabīgām bildēm, bet arī tādā gadījumā ir nepieciešams make-up, jo fotoaparāts visu redz citādāk. Fotoaparātu augstā izšķirtspēja izceļ visas mūsu grumbiņas, pumpiņas un rieviņas, tāpēc arī grima meistars nogludina ādu, ieēno seju un izceļ to, kas ir jaizceļ. Bieži vien make-up uz fotosesiju būs spilgtāks nekā esi pieradusi nēsāt ikdienā, bet tā tam ir jābūt, jo fotokamerā viss izskatīsies tieši tā kā tam ir jaizskatās. Un būsim godīgi, skaists make-up un ieveidoti mati pilnīgi noteikti katrai paceļ nedaudz pašapziņu un iedrošina atvērties fotosesijas laikā. 

Turklāt, fotosesijās pie manis make-up un frizūra jau ir iekļauts cenā - fantastiski, ne? Tev vienkārši ir jāierodas labā noskaņojumā un ar tīriem matiem un mūsu meistarīte par Tevi parūpēsies. Protams, lai kliente justos droši, pirms pucēšanās mēs izrunājam kopā ar meistarīti, kas Tev patīk, kas Tev piestāvētu un kā sevi redzi. 

  • Fotosesijas process un uzticība fotogrāfam

Nu ko, esam sagatavošujās, sapucējušās un tagad pati galvenā daļa - fotosesija. Šajā brīdi es pilnībā pārņemu kontroli un vēlos no klientes saņemt 100% uzticību manam darbam. Es jau zinu kā notiks šī fotosesija, kādas būs pozas, kādi foni un apģērba secība. Es savām klientēm fotosesijas laikā saku priekšā absolūti visu līdz pat pirkstu galiņiem, katra poza tiek priekšā parādīta, apģērbs un mati piekārtoti, rokas pareizi noliktas - Tev ir vienkārši jauzticas un jāplūst līdzi fotosesijai. Un jā, fotosesijas pozas NAV ērtas un pēc sajūtām liekas ‘vai tiešām te kaut kas sanāks?’, ticiet man - sanāks! Protams, ir fotogrāfi, kuriem ir dokumentālais fotogrāfēšanas stils un viņi ‘ķer’ momentus. Bet būsim godīgi, tāpēc daudziem cilvēkiem arī ir bail no fotosesijām un viņi nepatīk paši sev fotogrāfijās, jo tās pozas, kurās mēs pavadam savu ikdienu (sēžot, stāvot, utt), apstādinātas kadrā nemaz nav tik glaimojošas, lai gan ikdienā tas ir tas kā mēs kustamies un visas kustības saplūst ļoti organiski, bet ne tad, kad moments tiek noķerts bildē. Tieši tāpēc, es daru savu darbu tā, kā es viņu daru - sakot katru kustību priekšā!

  • Fotogrāfiju atlase un apstrāde

Pēdējā un tik pat svarīgā sastāvdaļa kā visas iepriekšējās ir fotogrāfiju atlase un apstrāde. Šis posms nu ir pilnībā atkarīgs no manis, jo klienti savu darbiņu jau ir padarījuši un tagad tik atliek sagaidīt rezultātu. Pēc fotosesijas 2 nedēļu laikā visas fotogrāfijas tiek izšķirotas un daļēji apstrādātas. Tieši tā, sākumā tās tiek apstrādātas daļēji un neapstrādātas bildes es klientiem vispār nerādu. Es esmu fotogrāfe, kas uzskata, ka labāk ir mazāk, bet tiešām skaistas bildes, nevis 150 vienādas bildes. Kad bildes ir atlasītas, tiek piemeklētas pareizās krāsas fotogrāfijām - šis ir atkarīgs no fotogrāfiju noskaņas, apģērba, vides, klientu matu un ādas krāsas un vēl daudz kā cita, tāpēc šis process ir ļoti laikietilpīgs un citreiz arī ļoti sarežģīts. Pēc tam, kad pareizās krāsas ir atrastas, tiek pielabotas mazās nepilnības - jo klientam nav jāsaņem bildes, kur redzama pumpiņa, kaķu skrāpējums, odu kodums, lieka krunciņa vai riepiņa, tikai tāpēc, ka sanāca tā apsēsties. Tas viss ir pavisam normāli ikdienā, bet ja klients maksā naudu un ir cītīgi gatavojies šai fotosesijai, es uzskatu, ka bildēm ir jābūt izcilām un tāpēc bildēm tiek veikti dažādi labojumi, ja tas ir nepieciešams. 

Kad bildes ir apstrādātas, mēs tiekamies ar klienti, lai izvēlētos labākās. Kāpēc? Jo manas fotosesijas ir īpašas ar to, ka fotogrāfijas pasniedzu kā produktu drukātā formātā skaistos albumos vai fotogrāfiju kastēs un katra izvēlētā bilde maksā naudu. Protams, katra bilde, kuru izvēlas kliente būs pieejama arī digitālā formātā, bet digitālā formātā jau ir visa mūsu dzīve un mazie mirkļi, tāpēc ir tik svarīgi, atgriezt drukātās bildes atpakaļ kā normu, jo tās ir atmiņas, tās ir emocijas un nākošajām paaudzēm nododams ģimenes mantojums. Pēc tam, kad kliente ir atlasījusi labākās fotogrāfijas, es pabeidzu fotogrāfiju apstrādi līdz galam, tie būs kaut kādi sīkumi, ēnojumi, krāsas - sagatavoju gala rezultātu!  Tālāk jau, protams, seko fotogrāfiju izdruka, ielikšana rāmīšos, gala produkta sagatavošana un atdošana klientēm!

Voilā - un tā mēs esam izgājuši cauri visam fotosesijas procesam! Ja Tev liekas, ka šis ir tas, ko Tu meklē kā klients, tad es ar lielāko prieku gaidu Tevi uz fotosesiju pie mani!

TE vari izlasīt, kā viss notiek!

Tiekamies?



  • Using Format