Fotosesija dabā vai studijā? Tāds ir jautājums.

Fotosesija dabā un studijā. Atšķirības, plusi un mīnusi

Fotografēties ārā vai studijā – tāds ir jautājums, kuru bieži uzdod fotografēties gribētāji. Tad nu te mēģināšu pastāstīt atšķirības, par kurām reizēm neaizdomājas un, kurā gadījumā kuru variantu labāk izvēlēties. Cerams, Tev noderēs.

Fotosesijas dabā. 

Fotosesija dabā ir brīnišķīgs pasākums- tām ir tik tik daudz iespēju – pilnīgi jebkas un jebkāda fotosesija ir iespējama ārā. Sākot jau ar parkiem un dārziem, beidzot ar mežu, jūru, pļavu… Parasti fotosesiju dabā izvēlas gada siltajos mēnešos vai ziemā, kad ārā ir sniegs. 

Par ko jāpadomā?

Plusi:

  • Tā ir pieejama pilnīgi visur. Pat piemājas koks var būt skaists fons fotosesijai. Nav jābrauc tālu, lai atrastu ideālo vietu – jo visur ir atrodams kāds parks, mežiņš vai pļava.
  • Daba ir tik dažāda, katrā gadalaikā, katrā vietā fons būs pilnīgi citādāks. Pavasarī tie būs ziedošie koki, vasarā viss tas krāšņais zaļums, rudenī skaistās zeltainās lapas, ziemā pasakainais sniegs. Un pa vidu arī skaistais pelēk-brūnais laiks, kas arī ir brīnišķīgs fons.
  • Ir perfekti piemērota “dzīvesstila” fotosesijām, kad negribas pozētas bildes. Bērni var skriet, lasīt čiekurus, lēkāt smiltīs, smaržot ziedus utt. Un bildēs tas viss izskatās tik dabīgi un pareizi.
  • Visdrīzāk, šāda veida fotogrāfijas nevarēs pilnībā atkārtot, jo pat ja vieta ir viena, mainoties laikapstākļiem, rezultāts būs cits.
  • Ir ļoti dažādas gaismu iespējas, kas dod atšķirīgu rezultātu – saullēkts, saulriets, dienas gaisma, ēnas, faktūras…
  • Daba ir brīnišķīgs fons – saulriets, migla, mežs, ziedi… jebkas veido skaisto fonu un nevajag vairs tik daudz, lai bilde būtu skaista.

Mīnusi:

  • Daba ir daba. Tā ir tieši tik neprognozējama, kas vienmēr ir neliels satraukuma elements.
  • Ir ļoti daudz mainīgo apstākļu, kurus nevar kontrolēt – saule, lietus, vējš, aukstums – tas viss var izbojāt fotosesiju, ja nav plāna B vai nav atbilstoša sagatavošanās.
  • Odi. Mušas, Rāpuļi u.c. dzīvie elementi, kuri var traucēt fotosesijā. Gadās, ka tie vispār netraucē, bet mēdz gadīties, ka odu dēļ nav iespējams nostāvēt uz vietas.
  • Citi cilvēki fonā. Bildējoties dabā, ir jārēķinās ar citiem cilvēkiem. Ja tā ir, piemēram, pludmale – cilvēki ir atbraukuši atpūsties, iespējams, sauļojas peldkostīmos un nevēlas tikt svēšās fotosesijas bildēs. Un arī Tu droši vien to negribēsi. Bildējoties kādos brīvdabas muzejos vai parkos, arī tur citi apmeklētāji bauda vietu un var gadīties viens otram traucēt.
  • Iespējams, ir izvēlēta vieta, kur citi staigā garām un tas var sagādāt grūtības atbrīvoties un ļauties fotosesijai – ir cilvēki, kuriem tas netraucē, bet ir citi, kuri nespēj pilnībā koncentrēties uz fotosesiju un nav ērti, ja kāds skatās – par to ir jāpadomā.
  • Nav kur pārģērbties – jā, fotografējoties ārā, nākas improvizēt ar pārģērbšanos. Par šo ir jāpadomā gan fotogrāfam, gan tiem, kuri vēlas bildēt – cik viegli ir uzģērbjamas maiņas drēbes, ja tādas ir.
  • Nav ērti. Nu jā, bildēties dabā nav komfortabls pasākums tādā ziņā, ka sēdēt pļavā vai smiltīs nav tas pats, kas sēdēt dīvānā. Jā, izskatās skaisti, bet jāpadomā – gribas ērtumu un procesa pilnu baudīšanu, vai paciešanos dabas dēļ? Katram savs. Kā arī – ja nepieciešamas labierīcības… Bet mēs visi esam bijuši dabā, zinām, kā tas notiek. 😊
  • Fotosesija dienas vidū, fotosesija saulrietā vai fotosesija lietainā laikā – tās būs pilnīgi dažādas noskaņas. Fotosesija jebkurā no šiem laikapstākļiem studijā radīs vienu un to pašu rezultātu. 😊

Fotosesija studijā:

Fotosesija studijā ir pavisam citādāka kā fotosesija dabā. Te gan ir atšķirības, jo studijas ir ļoti dažādas. Ir studijas, kur ir balts vai krāsains fons un ir tipiskais studijas apgaismojums. Šobrīd arī ir ļoti daudz fotostudijas, kurās ir iekārtots interjers – dažādi “setiņi” ar dīvāniem vai gultām vai šūpolēm vai ziediem vai jebko, ko vien sirds kārto. Un šādās studijās mēdz izmantot arī dienas gaismu, bildējoties dienas laikā. 

Plusi:

  • Tu zini, ka nelīs lietus, nepūtīs vējš un būs pareizā gaisma. Ja fotogrāfs prot fotografēt studijā, kurā to dara – šis ir garantēts, ka ir perfektie apstākļi lai fotosesija notiktu.
  • Privātums. Man pašai šis ir ļoti svarīgi – kad pie manis nāk klientes, kuras kautrējas un nejūtas ērti, citi cilvēki man noteikti nepalīdzētu. Tāpēc būšana 1:1 pret klientiem ir liels pluss.
  • Bildējoties studijā – Tu vari paredzēt, kāds būs gaidāmais rezultāts. Ja zini fotogrāfa darbus un fotogrāfs ir strādājis konkrētajā telpā – zini, ko vari sagaidīt un palūgt ko līdzīgu un to, visdrīzāk, saņemsi. 😊
  • Komfortabli apsktākļi – pieejamas labierīcības, spogulis, viss ir tīrs un nekas nedursies mīkstumos, kad apsēdīsies uz zemes. 
  • Var radīt pilnīgi jebko – telpā ir daudz vieglāk eksperimentēt ar foniem, gaismām, krāsām – var radīt ļoti dažādas noskaņas. Dabā ir vairāk jāpielāgojas tam, kas ir dots.
  • Nav auksti un nav karsti – visu gadu vari fotografēties vienādā apģērbā un nav jāsalst. 😊
  • Akcents ir uz pašiem modeļiem, nevis uz fonu. Šo es lieku pie plusiem, jo tas ir mans fotosesiju mērķis. Bet noteikti kādam šis ies pie mīnusiem – jo tas nav vienkārši.
  • Viss ir vienkārši kontrolējams – mati stāv tā, kā jābūt, gaisma spīd tā, kā jāspīd, kleita neplīvo uz nepareizo pusi. 😊 

Mīnusi: 

  • Līdzīgs rezultāts kā citiem. Piemēram, ja ir Ziemassvētku fotosesijas vienā studijā uz viena fona un ar vienu gaismu – visdrīzāk, visām ģimenēm būs ļoti līdzīgas bildes. Šis var būt arī pluss – jo zini, ko saņemsi.
  • Nav pie kā “pieturēties” un aiz kā paslēpties. Jā, studijā ir tikai klienti un fotogrāfs – šo es pati uzskatu par lielu plusu, bet vairākumam tas būs mīnuss. Jo studija ir neērtā vide, kas nav pierasta – un vienmēr šādās vietās mēs sākumā jūtamies nedaudz neērti. Un tad tas ir fotogrāfa uzdevums, likt klientam justies ērti un nedomāt par pārējo.
  • Fotosesijas uz foniem vai ar studijas gaismām nebūs īsti piemērotas dzīvesstila fotosesijām – piemēram, ja bērni muks projām, kolīdz viņi izskrien ārpus fona vai gaismas, to nofotografēt nevarēs. Dabā vien jāskrien pakaļ un viss kārtībā.
  • Nav tik plaši pieejamas un ja studiju rezervē (fotogrāfam pašam nav), tad ir jāpielāgojas studijas grafikam.

Secinājums – Man pašai ļoti patīk fotografēt gan studijā, gan arī dabā. Tā kā es vienmēr pielāgojos tam, ko vēlas klienti, es pielāgoju visu pārējo. Pats svarīgākais ir ar fotogrāfu izrunāt- ko vēlies un ko sagaidi. Kas ir un kas nav svarīgi. Kā arī – atrast fotogrāfu, kura darbi jau ir tādi, kādu rezultātu vēlies. Un ja gribas drošu, ērtu vidi, kur nav pārsteiguma elementu. Ja gribas privātumu, ērtības, iespēju pārģērbties, iespēju kontrolēt rezultātu un to, ko vēlies – tad studija ir Tavs variants. Ja vēlies piedzīvojumu, brīvākas bildes, ja ir aktīvi bērni… patīk daba un netraucē kustoņi, vējš, lietus utt – tad daba būs Tavs variants.

Kurš būs Tavs variants? Tiekamies fotosesijā!


Using Format